www.merellaan.nl

Vereniging van Huiseigenaren Merellaan Oost / Wiekslag

Honden uitlaatzones en verboden gebieden voor honden

Honden zijn voor veel mensen geliefde huisdieren. Toch kunnen honden overlast geven. Met hun poep en omdat sommige mensen bang zijn voor honden. Om de overlast aan te pakken hebben we regels opgesteld. Honden moeten aangelijnd zijn en hun baasjes moeten daar de poep opruimen. Wel mogen ze poepen en loslopen in uitlaatgebieden. Hiernaast vind u per wijk een kaart met de uitlaatgebieden.

Hondeneigenaren die zich niet aan de regels houden, riskeren een boete.

 

Opruimplicht

Hondenpoep staat hoog in de ranglijst van ergernissen van bewoners. Het is onhygiënisch, milieuvervuilend en vormt een risico voor de gezondheid van mens en dier. In hondenpoep zitten vaak eitjes van de spoelworm. Vooral kleuters worden hiermee besmet, omdat zij hun ongewassen handen in hun mond steken. Daarnaast vervuilt de hondenpoep het water van vijvers en sloten. Daarom moet de poep opgeruimd worden.
 Hondenpoep mag alleen blijven liggen op de uitlaatgebieden. Deze zijn aangegeven met groene borden. In de rest van Capelle aan den IJssel geldt een opruimplicht.

Aanlijnplicht

Veel kinderen, maar ook volwassenen zijn bang voor honden. Bijvoorbeeld als die (meestal goedbedoeld) op hen af komen rennen. Ook kunnen loslopende honden soms plotseling oversteken of achter fietsers aanrennen. Dit levert gevaarlijke verkeerssituaties op. Daarom moeten honden op de stoep en op straat aan de lijn. In de uitlaatgebieden mogen de honden los. Deze zijn aangegeven met groene borden. De baas is de verantwoordelijke om te bepalen of de hond ook los kan.

Uitlaatgebieden

De uitlaatgebieden zijn in overleg met de Wijkoverlegplatforms en het Capels Hondenplatform bepaald. Ieder hondenuitlaatgebied wordt duidelijk aangegeven met een groen bordje met de tekst ‘honden uitlaatgebied’. Speelplaatsen en trapveldjes zijn verboden gebied voor een hond. Hier staan daarom rode verbodsbordjes.

Speelplaatsen zijn verboden

Op speelplaatsen en speelvelden zijn honden verboden. Dit is daar aangegeven met rode borden.

Meest gestelde vragen over het hondenbeleid

Mijn hond loopt al jaren zonder problemen los. Waarom moeten hij nu toch aangelijnd zijn?

De mensen en kinderen die u buiten tegenkomt, kennen uw hond niet. Ze weten niet of uw hond tegen hen zal opspringen of zal bijten. Veel (kleine) kinderen maar ook soms volwassenen zijn daar wel bang voor. Vooral als de hond losloopt. Daarnaast kunnen loslopende honden soms plotseling oversteken. Bijvoorbeeld achter een kat of fietser aan. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen wanneer bestuurders plotseling moeten remmen of de overstekende hond proberen te ontwijken.

Waarom is er niet met hondeneigenaars gesproken?

We hebben ervoor gekozen de wijkoverlegplatforms bij het tot stand komen van het beleid te betrekken. Dat is ook gebeurd. Daarnaast is in de aanloop tot het hondenbeleid het Capels Hondenplatform opgericht. Deze belangengroep van hondenbezitters gaf aan mee te willen denken over het beleid. Wij hebben met hen regelmatig overlegd over de communicatie en de aanwijzing van de uitlaatgebieden. Zij hebben via de (gemeentelijke) media ook iedereen opgeroepen mee te denken en te reageren op het hondenbeleid via hun website: www.capelshondenplatform.nl.
Ik vind niet alle uitlaatgebieden even geschikt om mijn hond te laten uitrennen omdat ze soms langs een drukke weg liggen. Waarom plaatsen jullie daar geen hekken?
Het is inderdaad zo dat het ene uitlaatgebied beter geschikt is om te rennen dan het andere. Het blijft altijd de verantwoordelijkheid van de eigenaar om in te schatten of de hond wel of niet los kan lopen op een bepaalde plek. De gemeente gaat geen hekken plaatsen.

Waarom staan er geen afvalbakken om zakjes poep in weg te gooien (bij de uitlaatgebieden)?

De gemeente heeft uitlaatgebieden aangewezen waar de poep niet opgeruimd hoeft te worden. Poept uw hond ergens anders, dan moet u de poep opruimen. Poepzakjes kunt u thuis weggooien of onderweg in een openbare prullenbak of in een afvalcontainer werpen. We zijn bereid extra prullenbakken te plaatsen waar daar behoefte aan is. U kunt uw ideeën via het contactformulier indienen.

Waarvoor betalen we hondenbelasting?

Het geld van de hondenbelasting gaat naar de algemene middelen. De gemeente betaalt hieruit de kosten voor uitvoering van het hondenbeleid. Onder andere: het maaien en onderhoud van de uitlaatgebieden, de hondenpoepzuiger, borden, folders en handhaving.

Waarom pakt de gemeente niet ook katten- en paardenpoep aan?

De gemeente houdt iedere twee jaar een enquête onder 5000 willekeurige inwoners. Hier is voor de derde keer op rij de overlast van hondenpoep genoemd. Overlast van andere dieren is haast niet gemeld. Daarom is daar geen beleid voor gemaakt.

Ik heb mijn hond aangeleerd in de bosjes te poepen. Moet ik het daar ook opruimen?

Ja, wanneer dat niet in een hondenuitlaatgebied is. U mag uw hond overal laten poepen, ook op straat en stoep als u het daarna opruimt. Wellicht kunt u de hond leren alleen in de uitlaatgebieden te poepen.

Ik ben invalide en kan niet / gedeeltelijk aan mijn opruimplicht voldoen, wat nu?

De handhavers zullen u niet bekeuren. Wel gaan we ervan uit dat u uw best doet de hond op een plek te laten poepen waar het geen overlast geeft. Wellicht kunt u de hond leren alleen in de uitlaatgebieden te poepen.

Hoe zit het met plassende honden?

Het hondenbeleid gaat niet op voor plassen. Dat mag dus ook buiten de uitlaatgebieden. Liefst wel in groenstroken of in de goot.

 

Bezoekers

Vandaag47
Gisteren67
Deze week362
Deze maand1635
Totaal137040

zaterdag 22 januari 2022 21:23

Aan- / afmelden

by acls us